Komputer Dan Peralatan

Komputer Dan Peralatan

Komputer Dan Peralatan

Komputer Dan Peralatan

OKE…. kat sini bidan nak memberi sedikit Ilmu hal-hal komputer… Pada mereka yang telah mengenali menda yang bidan letakkan harap jangan lar dok komplain… bidan nak bagi tau pada mereka yang tak tau jerk.. kerana banyak dari kalangan warga Malaysia khasnya kaum wanita… rata-rata mereka ni tahu pakai jerk.. rosak kedai.. rosak kedai…. jadi dengan sedikit pengenalan pada barang-barang ini sekurang-kurangnya dapat gak tahu alatan komputer yang tidak pernah dilihat oleh sesetengah pemilik komputer…….

Control Card
Yang ni orang panggil Control Card atau IDE card.. jenis ni hanya terdapat pada Komputer 286 ke 486 Sahaja… bagi mereka yang telah rosak Com port pada M/Board mereka, bolih lar menggunakan card ini.. dengan meng “disablekan” port yang lain terlebih dahulu…. Kalau pandai komputer boleh.. kalau tak pandai jangan.. kang nanya kene gi kedai… INi nama dia CPU brige… sedikit masa dulu CPU Celeron menggunakan alat ini.. ini kerana M/Board jenis socket 9 tak ada.. jadi bridge ini telah dicipta dan menggunakan soket intel Pentium II.. ataupun orang panggil juga Slot A..

Yang kita panggil CPU.. atau central processor unit… harrrr.. ni harga nya mahal.. ada banyak syarikat yang membekalkan menda ni. contohnya… Intel, AMD, ABM, Cyrix, Wincip dan lain-lain lagi yang mungkin bidan tak tahu… kalau nak tahu.. rajin lar baca majalah komputer… Ni pun CPU… Pentium MMX yang menggunakan M/Board Socket 7…

Ni nama di Hard Disk… ataupun hard Drive.. dua-dua bulih panggil… Menda ni pun serupa.. mahal cam CPU gak..
Jenis yang berada dipasaran sekarang….. Quantum, Seagate, Maxtor, Western Digital, Samsung, Conner dan lain-lain lagi yang mungkin bidan tak ingat. Ni adalah CPU Intel PII dimana ia menggunakan M/Board Slot A ataupun Slot 1. Yang terakhir jenis ni dikeluarkan adalah PII 350Mhz kalau tak silap paih tu PIII 400 pulak keluar dan masih menggunakan M/Board Yang sama.

Stickle ni sumer orang nak… susah dapat woooo.. Beli satu CPU dapat satu jerk… kalau tak beli tak dapat.. tapi .. BidaN tetap dapat.. yang tak dapat orang yang beli jerk.. ekek ekee keek…. (bidan suka buat colection menda ni… abis satu umah bidan tempek menda nie….. kalau tak caya mai kat umah bidan…:) Yang ni kipas atau CPU Fan.. bukan kipas kat umah tuuuuuuu… Kipas ni hanya digunakan oleh CPU keluarga soket 7 sahaja.. kalau CPU 386 dan ke 486 DX2 tak payah pakai pun tak apa.. kalau chip celeron, Pentium II dan Pentium III tak payah lar beli menda ni.. ini kerana CPU tu telah di bekalkan sekali kipas dia… AMD, Cyrix IBM kena beli yang power sikit.. sebab jenis-jenis ni selalu terbakauuuu…

Yang ni kita panggil sound Card.. ada banyak jenis sound card ini… diantaranya adalah Acer A Open, OPTI, Aztech, Creative, Advance logic, Yamaha dan lain-lain lagi.. kalau nak sebut bulih lenguh gigi wooooo…. Yang ni VGA Card atau Graphic Card… Menda ni pun ada manyak jenis.. malas nak cakap… tapi sekarang ni manyak depa tak minta menda nie.. sebab menda ni tak bulih main 3Dfx games… tapi kalau takat nak tengok VCD tak jadi masalah.. bulih selalu…. di bekalkan dalam 3 slot.. ISA, PCI dan AGP..

Harrrrrr…. menda ni lar orang panggil 3Dfx Card.. Mahai menda ni woi.. kalau takat nak beli tapi tak main games tak payah lar… buat rugi duit jerk…. kebiasanya VRAM VGA biasa hanya 1MB ke 4MB sahaja.. tapi yang ni dari 6MB, 12MB, 16MB, 32 MB dan lar nie 64 MB pun dah ada…. aih.. tak mampu bidan.. Yang ni nama dia MPEG Card… Kalau komputer slaw.. bulih lar beli menda ni.. dapat lar nengok VCD.. jenama yang bidan tahu .. emmm.. Acer Magic, MP 2000, China Action.. ada lagi.. bidan tak ingat.. kalau CPU 386 ke 486 bulih lar pakai nie….

Aihhhhh… menda ni pun bidan nak tunjuk ka… dak aigh.. bidan hanya nak bagi tau.. menda ni jarang rosak.. kalau bulih beli la alat pencucinya…. kalau p kedai.. kami tak cuci dah.. pakai cakap rosak jerk… Yang ni nama dia Mother Board atau Main Board… Menda ni dibekalkan oleh manyak syarikat.. tak sanggup nak sebut… dan susah nak ingat.. Bidan pasang jerk.. Membujur lalu .. melintang patah.. jangan patah Board tu dah… Setakat ini, kebanyakkan Menda ini dibuat secara cantuman iaitu VGA (saiz VRAM diambil dari RAM komputer tersebut(share memory), MODEM dan Sound….

Sapa kenal ngan menda nie… angkat tangan… tak tau kerrrrrrrr… Oke.. ni nama dia USB port.. best menda nie tau.. bagi komputer yang berjenama rata-rata telah dibekalkan ngan alat ini.. kalau klone komputer kene lar beli.. Alat ini bolih digunakan oleh Modem, Punca kuasa letrik, Vedeo Conferencing dan banyak lagi… Yang ni nama dia MODEM… External Modem… dibekalkan 28.8bps, 33.6Bps, 56K dan yang terkini USB Modem.. tak payah pakai cable lagi… ni bidan kene beli satu…

Yang ni orang panggil Power Supply.. Ada manyak jenis keluaran Power Supply ni.. diantaranya adalah, ATX cassing, AT casing, Compaq Cassing.. Jenis ni kira murah dari yang berjenama.. untuk Power Supply nie.. (clone) harganya lebih kurang RM60 ke 130 sahaja. Ini lebih murah jika untuk Komputer yang berjenama dan ianya sukar didapati.. Yang berjenama kalau rosak.. kena beli casing baru lar jawabnya.. kerana kos power supply mahal berbanding beli baru.. Haaaa.. Ni dia kita panggil CDROM Drive… ada beberapa jenis dari keluarga CDROM Nie.. diantaranya adalah CDROM, CDRW dan DVDROM. Main games, tengok vcd, install software perlah ada menda nie.. Ada banyak jenis, jenama dan kelajuan, mahal dan murah… terpulang pada individu nak pilih…

Yang ni kita panggil RAM dari keluarga 30 pin… ataupun “Ramdum Acces Memory”… Jenis ni hanya digunakan oleh PC-PC lama iaitu 286, 386 dan 486 sahaja… kira bulih dah antor kat mezium dah nie… Yang ni juga RAM… pin dia manyak sikit.. 72 Pin.. ada dua jenis dari keluarga RAM ni.. EDO RAM dan SIMM RAM… Board 486/Pentium series sahaja yang menggunakan jenis ini..

Yang ni pun RAM jugak…orang panggil dia SDRAM….. Rata-rata Main Board sekarang menggunakan SDRAM nie… Ada dua jenis RAM nie.. PC66Mhz dan PC100Mhz, PC 133 dan PC800 untuk Intel P4 Main Board.. Harrrrrr…. yang ni last sekali.. Internal Modem … yang ni pun sama ngan Ext Modem.. cuma dia dok kat dalam komputer jerk… kalau sapa2 nak beli.. tengok dulu spec komputer yang diperlukan oleh modem ni.. kebiasaannya maksima kelajuan sesuatu komputer itu mestilah melebihi 166Mhz. (PCI Modem 56K) untuk 56K ISA Slot rasanya boleh.. kalau tak melebihinnya tak payah.. buat abis duit jerkk….
DDRAM
Ni la dia RDRAM.. dipasaran sekejab je.. Kalau nak beli sekarang ni boleh pensan dua tiga jam.. mahal bebenor..
Yang ni orang panggil DDRAM… semua komputer di masa ini menggunakannya…. so mudah la dapat menda nie…

Lenguh gak jari ni taip.. lintang pukang ayat dia.. mahap la noe.. sekolah takat jah nam.. macam ni lar…. sesapa yang rasa nak mintak gambaq lain dari yang bidan nyatakan .. email kat bidan atau letakkan kat guest book pertanyaan tu..

Baca Juga :